Paragraaf
Verbonden partijen
Inleiding
De paragraaf verbonden partijen moet inzicht geven in de relaties van de gemeente in rechtspersonen waarin bestuurlijke invloed wordt uitgeoefend én financiële belangen gemoeid zijn. Verbonden partijen zijn een manier om een bepaald beleidsvoornemen uit te voeren; het aangaan van verbonden partijen komt altijd voort uit het publiek belang.
Onder bestuurlijk belang wordt verstaan: zeggenschap, hetzij uit hoofde van vertegenwoordiging in het bestuur hetzij uit hoofde van stemrecht.
Onder financieel belang wordt verstaan: een aan de verbonden partij ter beschikking gesteld bedrag dat niet verhaalbaar is indien de verbonden partij failliet gaat onderscheidenlijk het bedrag waarvoor aansprakelijkheid bestaat indien de verbonden partij haar verplichting niet nakomt.
Ter voldoening aan het bepaalde in de artikelen 1, 5, 8, 9, 15 en 36 van het BBV komen hierna de volgende verbonden partijen aan de orde:
Gemeenschappelijke regelingen:
- Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven (MRE) te Eindhoven (voorheen SRE);
- Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) te Eindhoven;
- Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) te Eindhoven;
- Gemeenschappelijke Regeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Brabant Zuidoost te Helmond;
- Gemeenschappelijke Regeling Dienst Dommelvallei te Mierlo;
- Gemeenschappelijke Regeling Senzer te Helmond;
- Gemeenschappelijke Regeling Cure Afvalbeheer te Eindhoven;
- Gemeenschappelijke Regeling PlusTeam te Geldrop.
Vennootschappen en coöperaties:
- Naamloze Vennootschap Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) te Den Haag;
- Besloten Vennootschap Breedband Regio Eindhoven.
Stichtingen en verenigingen:
- Stichting Veiligheidshuis Brabant Zuidoost te Helmond;
- Stichting Bureau Inkoop- en aanbestedingen Zuidoost Brabant (BIZOB) te Oirschot.
In deze paragraaf wordt elke verbonden partij uitgewerkt aan de hand van de volgende indeling:
- Doel en openbaar belang van de verbonden partij;
- Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij: uitgangspunten waarom en wanneer er gebruik wordt gemaakt van de verbonden partij;
- Veranderingen en ontwikkelingen van de verbonden partij;
- Risico’s: welke risico’s zijn er bij deelname;
- Afbreukrisico van geen deelname: wat zijn de risico’s bij geen deelname;
- Alternatieven voor geen deelname: welke alternatieven zijn er;
- Bestuurlijke betrokkenheid: wie zijn er betrokken bij de samenwerking;
- Bestuurlijke vertegenwoordiging namens de gemeente;
- Frequentie van terugkoppeling naar de raad: frequentie van informatie terugkoppeling;
- Financieel belang: welke kosten horen bij de samenwerking;
- Vermogenspositie en resultaat boekjaar van de verbonden partij.
De volgende afkortingen zijn gebruikt in de uitwerking van de verbonden partijen:
DB: Dagelijks bestuur;
GR: Gemeenschappelijke regeling;
NV: Naamloze Vennootschap;
WGR+: Verplichte samenwerking voor gemeenten in een stedelijke regio.
De gemeenteraad heeft aangegeven dat de samenwerking in het Stedelijk Gebied Eindhoven weliswaar naar de letter geen verbonden partij is, maar dat het belang van die samenwerking zodanig groot is dat zij opname hiervan in deze paragraaf graag gerealiseerd ziet.
Verbonden partijen
Gemeenschappelijke regeling
Gemeenschappelijke regeling
Metropoolregio Eindhoven (MRE)
GR Metropoolregio Eindhoven (MRE) te Eindhoven
Doel en openbaar belang
Per 1 januari 2015 is de Metropoolregio Eindhoven actief. Het doel van deze samenwerking is het behouden en het verstevigen van de internationale concurrentiepositie en spitst zich toe op de behartiging van de gezamenlijke belangen op de thema’s economie, mobiliteit en ruimte.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
De regio wordt bestuurd op verschillende overheidsniveaus (lokaal, subregionaal en regionaal) en er wordt steeds geschakeld tussen de verschillende niveaus. De samenwerking vindt niet alleen plaats op de schaal van de 21 gemeenten, maar ook op subregionaal niveau. Flexibele samenwerkingsverbanden, die gebaseerd zijn op gelijkluidende belangen van de deelnemers, worden steeds belangrijker. Daarnaast kan de Metropoolregio op tijdelijke thema’s de gezamenlijke belangen zowel van alle gemeenten als van enkele gemeenten behartigen. Door deze samenwerking wordt niet alleen een kostenbesparing gerealiseerd, maar worden de (ontwikkelings)mogelijkheden van de (sub)regio('s) beter benut. Samen met andere overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties worden de thema’s economie, ruimte en mobiliteit verkend en wordt de regionale strategie bepaald.
Veranderingen en ontwikkelingen
De Metropoolregio is na een intensief omvormingstraject op 1 januari 2015 gestart. Eind 2016 is de definitieve onderzoeks-vraagstelling voor de evaluatie van de Metropoolregio en het plan van aanpak door het Algemeen Bestuur vastgesteld. Het verslag van evaluatie en de aanbevelingen is medio 2017 door het Algemeen Bestuur aan de colleges en raden aangeboden.
Risico’s
Met de instelling van de Metropoolregio Eindhoven is ook het aantal taken dat in regionaal verband wordt uitgevoerd verminderd. De overgebleven taken zijn anders georganiseerd. Middels werkplaatsen en gesprekstafels wordt op inhoud samengewerkt. De terugkoppeling van deze werkplaatsen en gesprekstafels gebeurt in het Regionaal Overleg. De terugkoppeling naar de gemeenteraden vraagt nog extra aandacht. Om hierin te voorzien is Raadstafel21 ingericht, met daarin vertegenwoordigers uit alle gemeenteraden.
Alle gemeenteraden leveren 2 raadsleden die hierin participeren. Risico's bestaan er ook bij de afbouw van het personeelsbestand en bij de garantstelling voor de vuilverbranding AVI-Moerdijk.Afbreukrisico van geen deelname
Het risico is dat de gemeente Geldrop-Mierlo zich buiten sluit als zij niet deelneemt aan de Metropoolregio. De Metropoolregio is een belangenbehartiger van de regio en weet ook middelen bij anderen (veelal via cofinanciering) los te krijgen.
Alternatieven voor geen deelname
Naast de Metropoolregio zijn er allerlei andere vormen van (gemeentelijke) samenwerking mogelijk. Zo is op subregionaal vlak een convenant gesloten met de gemeenten in het stedelijk gebied van Eindhoven.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant.
In 2015 is de raadstafel 21 ingesteld. Een overlegplatform bestaande uit veelal 2 raadsleden per deelnemende gemeente, dat gevraagd en ongevraagd advies uit kan brengen over alle onderwerpen die betrekking hebben op de regionale samenwerking in de Metropoolregio.Bestuurlijke vertegenwoordiging
Algemeen bestuur: lid: burgemeester B. Link, plv. lid: wethouder G.M.J. Jeucken.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, rekening); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.
Financieel belang
Hieronder is een opsplitsing van het totaalbedrag weergegeven via de deelproducten.
2017
Algemene bijdrage
144.564
SRE Stimuleringsfonds
138.286
Bijdrage Brainport Development
99.020
Streekarchief (RHCe)
141.352
Totaal
523.222
In 2017 is de winstbestemming 2016 van € 24.498,- ontvangen.
In 2017 is de terugstorting van Peelnetwerk 2014-2015 van € 23.312,- ontvangen.
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Voorlopig
Eigen vermogen
5.105.885
4.087.522
Vreemd vermogen
22.401.086
18.253.467
Resultaat boekjaar
710.647
438.000
Gemeenschappelijke regeling
Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB)
GR Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) te Eindhoven
Doel en openbaar belang
Het Rijk wil dat we overal in ons land op dezelfde wijze en beter dan voorheen vergunningen verlenen, toezicht houden en handhaven zodat het aantal calamiteiten en milieudelicten afneemt.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
ODZOB heeft een relatie met de partners in de GR en andere opdrachtgevers die wordt gekenmerkt door bereikbaarheid, beschikbaarheid, snelheid en betrouwbaarheid waar het gaat om de levering van diensten en producten, de beantwoording van vragen en het voldoen aan verzoeken betreffende de fysieke leefomgeving. Bovendien moet de samenwerking op termijn ook financieel interessant zijn.
Veranderingen en ontwikkelingen
ODZOB streeft er naar om in de toekomst voor alle deelnemers de brede WABO taken te gaan uitvoeren. De vereiste kwaliteitseisen in de toekomst zouden daartoe de noodzaak zijn. Een deel van de deelnemers ziet mogelijkheden in andere vormen van samenwerking om dit te bereiken.
Risico’s
In het geval de omzet achterblijft bij de verwachtingen zijn alle deelnemers aan de GR daarvoor (financieel) verantwoordelijk.
Omdat het gemeentelijk werkprogramma slechts een klein onderdeel van het totaal uitvoeringsprogramma betreft is de invloed daardoor slechts beperkt.Afbreukrisico van geen deelname
Deelname voor wat betreft het basistakenpakket is wettelijk verplicht. Dit geldt niet voor de verzoektaken. ODZOB is er echter op ingericht om ook de uitvoering van verzoektaken voor haar rekening te nemen. Indien dit niet gebeurt is het financieel risico als gevolg daarvan voor de deelnemers van de GR.
Alternatieven voor geen deelname
Zoals gezegd is de deelname voor wat betreft het basis-takenpakket wettelijk verplicht. Voor wat betreft de uitvoering van verzoektaken zou ook de samenwerking in Dienst Dommelvallei soelaas kunnen bieden voor zover dit nodig mocht zijn.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant en de provincie Noord-Brabant.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Algemeen bestuur: lid: wethouder M. Verdouw, plv. lid: wethouder R.G.B. Hoekman-Sulman.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, rekening); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.
Financieel belang
Jaarlijks wordt een werkprogramma vastgesteld dat voorzien is van een kostenbegroting. Aan de hand van de werkprogramma's van alle leden wordt de begroting opgesteld en de organisatie vorm gegeven. Naast de individuele werkprogramma's is er bovendien nog sprake van een collectief takenpakket. Deze worden buiten het werkprogramma om afgerekend.
2017
Landelijke basistaken
45.000
Verzoektaken
146.052
Collectieve taken
10.342
Intensiveringsbudget
18.433
Totaal
219.827
In 2017 is een tariefcorrectie over 2016 van € 8.516,- ontvangen.
Indicatie nog te ontvangen bedrag i.v.m. tariefcorrectie 2017 (€ 19.805,-) en aanpassing algemene reserve ODZOB (€ 1.145,-) totaal € 20.950,-.Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Voorlopig
Eigen vermogen
1.576.541
1.576.541
Vreemd vermogen
8.443.489
5.054.918
Resultaat boekjaar
0
0
Gemeenschappelijke regeling
Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO)
GR Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) te Eindhoven
Doel en openbaar belang
De Veiligheidsregio (VRBZO) voert taken uit voor de gemeenten in het samenwerkingsgebied op de terreinen van: brandweerzorg, ambulancezorg, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, rampenbestrijding en crisisbeheersing en de gemeenschappelijke meldkamer, door:
- Adequaat te reageren op spoedeisende hulpvragen van burgers, instellingen en bedrijven;
- Het organiseren en coördineren van geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen;
- Het voorkomen en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar en/of ongevallen bij brand en alles wat hiermee verband houdt. Ook de coördinatie van de werkzaamheden op dit gebied behoort tot onze taak;
- Het - samen met GGD - organiseren, coördineren en uitvoeren van ambulancezorg, de bijbehorende procesregistratie en het bevorderen van adequate opname van zieken en ongevalsslachtoffers in ziekenhuizen of andere instellingen voor intramurale zorg.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
Op regionale schaal werken aan een veilige leefomgeving voor mensen die er wonen en verblijven. Professionele hulp verlenen als het nodig is. Waarborgen creëren voor fysieke veiligheid en voorbereidingen treffen voor rampenbestrijding en crisisbeheersing.
Veranderingen en ontwikkelingen
In 2017 zijn de loonkosten (als gevolg van cao verhoging,
pensioenpremie stijging en IKB) hoger dan primair begroot
en ook hoger dan gecompenseerd via de gemeentelijke
bijdragen. Deze ontwikkeling zet zich voort in 2018 en 2019
waardoor een structureel financieel dekkingstekort
ontstaat. Als onderdeel van de Kadernota 2019 wordt
hiervoor een oplossing gezocht door het bestuur. In 2017 en
2018 wordt het structurele tekort met incidentele middelen
gedekt. In 2017 is het personeels- en materieelspreidingsplan van de Toekomstvisie Brandweerzorg gerealiseerd. In 2017 zijn 18 van de 26 nieuwe tankautospuiten en nieuwe P2000/C2000 communicatiemiddelen geleverd en zijn de
aanbestedingen voor arbeidshygiëne afgerond (en deels
geleverd).
In 2017 zijn diverse verordeningen en processen binnen de P&C-cyclus van de 4 GRen gelijkgetrokken.
In 2017 is een visitatie, een wettelijk kwaliteitsonderzoek, uitgevoerd. Advies is om met het bestuur en ketenpartners een duidelijke koers te bepalen voor de toekomst. Daarbij is het belangrijk om in verbinding te blijven met onze medewerkers, vrijwilligers en burgers.
In 2017 is gewerkt aan een nieuwe bestuurlijke visie op Crisisbeheersing die in 2018 zal worden vastgesteld.
In 2017 zijn de Gemeenschappelijke Meldkamers van Brabant-Zuidoost en Brabant-Noord gaan samenwerken, vooruitlopend op de samenvoeging tot de Meldkamer Oost-Brabant.Risico’s
Er zijn geen risico's die niet zijn afgedekt in de algemene reserve. De belangrijkste risico’s worden gelopen bij:
· Informatiebeveiliging;
· Rechtmatigheid van inkopen;
· Wijzigingsbeheer Informatisering & Automatisering.Afbreukrisico van geen deelname
Deelname is een wettelijke plicht (Wgr, Wvr).
Alternatieven voor geen deelname
Geen alternatieven.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname door 21 gemeenten in de regio Zuidoost Brabant.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Algemeen bestuur: lid: burgemeester B. Link.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, rekening) en halfjaarlijks (1e en 2e monitor n.a.v. de bestuursrapportage); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen over beleid en dergelijke binnen de Veiligheidsregio.
Financieel belang
De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling waarborgen de betaling van rente en aflossing van de door de Veiligheidsregio onder goedkeuring van gedeputeerde staten gesloten geldleningen, volgens door het algemeen bestuur vast te stellen regels en naar evenredigheid van het aantal inwoners van iedere gemeente van het desbetreffende kalenderjaar en indien de geldschieters dit wensen onder het doen van afstand van de voorrechten, welke de wet aan borgen toelaat.
2017
Gemeentelijke bijdrage
1.676.076
Bijdrage piketregeling oranje
6.476
Bijdrage gemeentelijke rampenbestrijding,
3.360
Bijdrage gemeentelijke bevolkingszorg
1.731
Totaal
1.687.643
In 2017 is een restitutie bijdrage 2016 van € 100.570,- ontvangen.
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Eigen vermogen
9.172.324
7.561.112
Vreemd vermogen
21.997.544
44.767.394
Resultaat boekjaar
2.412.471
951.982
Gemeenschappelijke regeling
Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD)
GR Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Brabant Zuidoost te Helmond
Doel en openbaar belang
In stand houden van de GGD om daarmee de gezondheid van de bevolking en preventie van ziekten te bevorderen, alsmede snelle interventies op het gebied van gezondheid te verzorgen. Gemeenschappelijke behartiging van de belangen van de deelnemende gemeenten en uitvoering van de wettelijke gemeentelijke taken op het gebied van de (openbare) gezondheid(szorg). Financiering op basis van bijdrage deelnemende gemeenten, bijdragen ziektekostenverzekeraars, ambulancehulpverlening en bijdragen particulieren.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
De gemeente kan profiteren van de professionele kennis en voorzieningen welke de GGD bezit en door de gemeente niet zelfstandig in stand gehouden kunnen worden. Tevens wordt door de samenwerking met de regiogemeenten een schaalgrootte bereikt die een efficiënte en effectieve aanpak mogelijk maakt tegen zo laag mogelijke kosten. Een positieve bijdrage aan de gezondheid van de inwoners van onze gemeente en uitvoering van tal van wettelijke taken.
Veranderingen en ontwikkelingen
Met de GGD zijn nieuwe afspraken gemaakt over de wijze van indexering van het beschikbaar te stellen budget. Tot voor enkele jaren werd daar de zogenaamde Helmondse methode toegepast die uitgaat van een index die opgebouwd is uit het gewogen gemiddelde van de loon en prijs index van de voorgaande vier jaren. Vanaf 2012 wordt gebruik gemaakt van het door het CPB berekende indexcijfer voor de consumptieve overheids-bestedingen dat jaarlijks in maart bekend wordt gemaakt. Deze index wordt dan toegepast voor zowel de personele als overige exploitatielasten waarbij geen nacalculatie meer zal plaatsvinden.
Risico’s
Jaarlijks wordt voor het bestuur, bij het aanbieden van de programmabegroting, een actuele financiële risico-inventarisatie opgesteld. De recente inventarisatie resulteert in een benodigde weerstandscapaciteit voor PG (Publieke Gezondheid)
van ca. € 1.900.000,-. Het bestuur heeft echter vastgesteld dat gestreefd moet worden naar een algemene reserve PG van maximaal 5% van de gemeentelijke bijdrage per inwoner, i.c. circa € 600.000,-. Indien zich risico’s voordoen boven dat (beperkte) bedrag dragen gemeenten daar dus het risico van. De algemene reserve PG bedraagt, inclusief het resultaat 2016, circa € 536.000,-. Voor een bedrag van € 1.900.000,- -/- € 536.000,- =
€ 1.364.000,- lopen de gemeenten dus een risico. Zie hieronder voor de eventuele verdeling daarvan over de gemeenten.
De risico-inventarisatie resulteert voor AZ (Ambulance Zorg) in een benodigde weerstandscapaciteit van ca. € 1.500.000,-. Het bestuur heeft het maximum van de algemene reserve AZ echter vastgesteld op € 1.200.000,- zijnde het niveau per 1-1-2015.
Deze reserve bedraagt nu circa € 1.030.000,-.
Voor een bedrag van € 1.500.000,- -/- € 1.030.000,- =
€ 470.000,- lopen de gemeenten dus een risico.
Voor de gemeente Geldrop-Mierlo bedraagt het totale risico PG + AZ € 97.813,-.Afbreukrisico van geen deelname
Geen behartiging van onze belangen op dit gebied en niet kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen waaronder het in stand houden van een GGD.
Alternatieven voor geen deelname
Het zoeken naar andere instanties die uitvoering kunnen geven aan onze wettelijke taken op het gebied van openbare gezondheidszorg. Volledig afzien van geen deelname is geen reële optie i.v.m. de in de Wet Publieke Gezondheid opgenomen eis dat de gemeente een GGD in stand moet houden.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname aan het Algemeen Bestuur en commissies door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Algemeen bestuur en financiële commissie: lid: wethouder G.M.J. Jeucken.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, rekening); daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.
Financieel belang
De gemeentelijke uitgaven aan de GGD zijn gericht op de gehele bevolking van Geldrop-Mierlo. Diverse bevolkingsgroepen, met name de jeugd van 4 tot 19 jaar, krijgen de nadrukkelijke aandacht. De uitgaven vallen onder de productgroep Gezondheidszorg.
2017
632.765
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Voorlopig
Eigen vermogen
3.037.000
2.754.000
Vreemd vermogen
13.903.000
11.985.000
Resultaat boekjaar
293.000
70.000
Gemeenschappelijke regeling
Dienst Dommelvallei
GR Dienst Dommelvallei te Mierlo
Doel en openbaar belang
Dienst Dommelvallei is het samenwerkingsverband van de gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel. In deze dienst zijn de bedrijfsvoeringstaken financiën, belastingen, personeel & organisatie, informatievoorziening en planning en control voor de drie gemeenten ondergebracht. Daarnaast hebben de gemeenten Son en Breugel en Nuenen de taken met betrekking tot werk en inkomen en dienstverlening in Dienst Dommelvallei ondergebracht.
Algemene visie op en beleids-voornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
Bij de vorming van Dienst Dommelvallei is aangegeven dat de dienst moet leiden tot: meer kwaliteit, minder kwetsbaarheid, minder kosten en goed werkgeverschap.
Veranderingen en ontwikkelingen
Dienst Dommelvallei stimuleert de samenwerking met en tussen de deelnemende gemeenten. Uitgangspunt is dat met de huidige collegiale houding van de partners er op diverse terreinen harmonisatie afspraken gemaakt worden. Bij harmonisatiewensen en nieuwe ontwikkelingen wordt in een zo vroeg mogelijk stadium gezamenlijk afgestemd binnen de structurele overlegvormen tussen portefeuillehouders, gemeentesecretarissen en managementteams. Conform de planning heeft er in 2016 een evaluatie van de resultaten van de samenwerking plaatsgevonden. De situatie rondom de bestuurlijke toekomst van de gemeente Nuenen c.a. heeft aanleiding gegeven om vervolgstappen in het proces te temporiseren. In juli 2017 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord Brabant aangegeven de regie over de bestuurlijke zelfstandigheid van Nuenen over te nemen. Voor het college van GS bestaan er twee opties bestaan. De ene is een samengaan van Nuenen met Son en Breugel, de tweede een samengaan van Nuenen met de gemeente Eindhoven. Doordat de gemeente Son en Breugel aangegeven heeft vooralsnog zelfstandig te willen blijven, lijkt de keuze beperkt te worden.
De keuze heeft gevolgen voor de positie van de Dienst Dommelvallei. De verschillende scenario's voor de toekomst van de Dienst moeten nog in beeld worden gebracht.Risico’s
Te hoge verwachtingen en te snel resultaat willen zien. Daarbij zal een balans gezocht moeten worden tussen enerzijds dienstverlening aan de individuele deelnemers en efficiency en kwaliteit van het totaal anderzijds.
Afbreukrisico van geen deelname
Bij geen deelname kunnen geen voordelen van de samenwerking behaald worden.
Alternatieven voor geen deelname
De werkzaamheden weer zelf als gemeente oppakken of in andere verbanden samenwerkingsmogelijkheden gaan zoeken.
Bestuurlijke betrokkenheid
Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Het Algemeen Bestuur (AB) bestaat uit drie leden per college van de deelnemers. Voor onze gemeente zijn dat burgemeester B. Link en de wethouders M. Verdouw en G. Jeucken.
Het Dagelijks Bestuur (DB) bestaat, incl. de voorzitter, uit een collegelid uit het AB per deelnemer en de gemeentesecretarissen van de deelnemers. Voor onze gemeente zijn dat burgemeester B. Link en gemeentesecretaris N. Scheltens.Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Structureel jaarlijks tweemaal (begroting, rekening).
Daarnaast incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.Financieel belang
2017
Gemeentelijke bijdrage
5.276.990
Aandeel reserve P&O cf jaarrekening 2016
43.672
BIjdrage cf 1e begrotingswijziging DD
-759
Bijdrage cf 2e Berap DD
-9.415
Bijdrage exploitatie I&A
31.558
Teruggave op basis van jaarrekening 2017
-62.124
Totaal
5.257.779
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
Het behaalde resultaat wordt via de afgesproken verdeelsleutel verrekend met de drie gemeenten.
Gemeenschappelijke regeling
Senzer
GR Senzer te Helmond
Doel en openbaar belang
Senzer voert de Participatiewet uit voor de arbeidsmarktregio Helmond en Peelland. De gemeente Geldrop-Mierlo maakt deel uit van deze arbeidsmarktregio. Ook de dienstverlening aan de Wsw-ers die voorheen in dienst waren van de Atlantgroep valt hieronder.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
Wij verwachten dat Senzer passende arrangementen levert voor de doelgroep van de Participatiewet. Hierbij is een budgettair neutrale uitvoering het uitgangspunt. De beschikbare Buigmiddelen en Participatie-middelen van de gemeente Geldrop-Mierlo worden zo veel mogelijk benut. Hierbij merken wij op dat 44% van de Participatie-middelen beschikbaar is voor lokale projecten.
Het verwacht resultaat is dat er uitstroom vanuit de bijstand wordt gerealiseerd en dat de Participatiewet rechtmatig en doelmatig wordt uitgevoerd binnen de daarvoor beschikbare budgetten.Veranderingen en ontwikkelingen
Met ingang van 1-1-2016 is de gemeente Geldrop-Mierlo toegetreden tot de GR Werkbedrijf Atlant-De Peel. Dit Werkbedrijf is een fusie van De Atlantgroep en het Werkplein in Helmond.
De naam van de gemeenschappelijke regeling is per 1 oktober 2016 veranderd in Senzer.Risico’s
Wij zijn als deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling volledig risicodrager voor eventuele tekorten van Senzer.
Om te voorkomen dat er verliezen ontstaan zullen wij onze participatiemiddelen en Buig-middelen zoveel mogelijk inzetten om Senzer goed te laten functioneren. Op deze manier willen wij een budgettair neutrale uitvoering van de Participatiewet realiseren. Door deel te nemen aan de gemeenschappelijke regeling kunnen wij tevens aanspraak maken op een gedeelte van de in het verleden opgebouwde reserves van De Atlantgroep.Afbreukrisico van geen deelname
N.v.t.
Alternatieven voor geen deelname
N.v.t.
Bestuurlijke betrokkenheid
Senzer is een gemeenschappelijke regeling waarin de gemeenten Helmond, Asten, Someren, Deurne, Laarbeek, Gemert-Bakel en Geldrop-Mierlo participeren.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Dagelijks Bestuur: wethouder G.M.J. Jeucken
Algemeen Bestuur: wethouder R.G.B. Hoekman-Sulman.Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Jaarlijks zullen het ondernemingsplan en de jaarcijfers aan de raad worden voorgelegd. Tevens worden maandelijks factsheets met actuele cijfers naar de raad gestuurd.
Financieel belang
Gemeentelijke bijdragen
2017
12.147.579
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
voorlopig
Eigen vermogen
450.000
19.809.000
Vreemd vermogen
16.000
23.665.000
Resultaat boekjaar
0
2.023.413
Gemeenschappelijke regeling
Cure Afvalbeheer
GR Cure Afvalbeheer te Eindhoven
Doel en openbaar belang
Het zo efficiënt mogelijk inzamelen en vermarkten van huishoudelijke afvalstoffen.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
Optimale verhouding tussen geleverde dienstverlening en de tarieven die onze burgers betalen. Via zittingen in het bestuur optimaal invloed kunnen uitoefenen op de dienstverlening en transparantie van de kosten.
Veranderingen en ontwikkelingen
De raad heeft in de vergadering van 17 december 2012 het college toestemming gegeven om een nieuwe Gemeenschappelijke regeling Cure aan te gaan. Deze nieuwe regeling is per 01-01-2013 in werking getreden. Vanaf 01-01-2014 is de uitvoering via de oprichting van Cure B.V. overgegaan naar de Gemeenschappelijke regeling Cure. Cure is daarom 100% overheidsgedomineerd. Vanaf die datum is een aantal taken (waaronder het vermarkten van afvalstoffen) overgedragen van de gemeenten naar Cure. In 2016 is aan de raad een voorstel voorgelegd over deelname in een Joint Venture met DONG Energy uit Denemarken om de REnescience-techniek binnen Cure toe te passen. In 2018 zal duidelijk zijn of van deze nieuwe techniek binnen Cure gebruik gemaakt gaat worden.
Risico’s
De visie op de samenwerking hoeft niet altijd bij alle drie de deelnemers hetzelfde te zijn. Financieel risico ligt bij de gemeenten (kostprijs constructie). Uitlezen van containerchips kan niet zomaar gedaan worden door derden. Hier hangt een kostenplaatje aan vast.
Afbreukrisico van geen deelname
Wanneer we samenwerken met een andere afvalinzamelaar kunnen we minder invloed uitoefenen op de dagelijkse bedrijfsvoering en zijn we minder flexibel. Zelfstandige uittreding betekent dat de andere deelnemers schadeloos gesteld moeten worden.
Alternatieven voor geen deelname
Overstappen op een andere Gemeenschappelijke Regeling of andere overheidsgedomineerde instelling die het volledige afvalbeheer verzorgt.
Bestuurlijke betrokkenheid
In CURE participeren de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Algemeen bestuur: lid: wethouder M. Verdouw en wethouder G.M.J. Jeucken.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
De raad wordt geïnformeerd wanneer er veranderingen plaatsvinden in het takenpakket. De begroting van CURE wordt jaarlijks aan de raad voorgelegd.
Financieel belang
2017
Kosten
2.266.848
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Eigen vermogen
456.952
469.000
Vreemd vermogen
13.740.036
18.266.000
Resultaat boekjaar
456.952
469.000
Resultaat boekjaar Geldrop-Mierlo
-/- 33.870
-/- 94.000
Gemeenschappelijke regeling
PlusTeam
GR PlusTeam te Geldrop
Doel en openbaar belang
Ter behartiging van de sturing en beheersing van ondersteunende processen en van uitvoeringstaken in het kader van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015).
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
Doel is het verbeteren van de zelfredzaamheid en zelfregie van kwetsbare burgers en het creëren van een veilig en positief opvoed- en opgroeiklimaat voor de kinderen en jeugdigen van de gemeenten.
Veranderingen en ontwikkelingen
Per 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) inwerking getreden. De gemeenten zijn daarmee verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en uitgebreidere verantwoordelijkheden met betrekking tot ondersteuning en begeleiding in het kader van de Wmo.
Risico’s
De totale Rijksbijdrage is een open eind financiering. De GR PlusTeam wordt daaruit betaald. Als er heel veel vragen komen, zal het PlusTeam overvraagd worden en zal er (tijdelijk) meer inzet ingekocht moeten worden bij andere aanbieders.
Afbreukrisico van geen deelname
De kosten van zorg aan multi-problem gezinnen zullen duurder zijn als deze opdracht bij derden wordt neergelegd.
Alternatieven voor geen deelname
De inkoop zal dan bij andere aanbieders ingekocht moeten worden of vanuit detachering zal inzet georganiseerd moeten worden.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname van de gemeente Waalre en de gemeente Geldrop-Mierlo.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Algemeen bestuur: voorzitter: wethouder G.M.J. Jeucken.
Algemeen bestuur: lid: wethouder M. Verdouw.
Dagelijks bestuur: voorzitter: wethouder G.M.J. Jeucken.
Dagelijks bestuur: lid: wethouder M. Verdouw.Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Jaarlijks voor wat betreft begroting en rekening. Incidenteel op vraag van de gemeenteraad of het college.
Financieel belang
2017
Gemeentelijke bijdrage
1.240.664
Afrekening resultaat boekjaar Plusteam
-28.103
Totaal
1.212.561
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
GR PlusTeam is op 01-01-2015 opgericht.
2016
2017
Prognose
Eigen vermogen
0
0
Vreemd vermogen
277.000
144.000
Resultaat boekjaar
0
40.147
Verbonden partijen
Vennootschappen en coöperaties
Vennootschappen en coöperaties
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
NV Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag
Doel en openbaar belang
De BNG is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
De BNG biedt een compleet pakket van financiële diensten met faciliteiten voor elektronisch betalingsverkeer, rekening-courant, financieren en beleggen, treasury en aanvullende adviesdiensten. De organisatie is gebaseerd op korte lijnen en centrale bundeling van kennis, zodat er altijd snel en adequaat oplossingen kunnen worden aangedragen voor alle bankzaken.
Veranderingen en ontwikkelingen
De strategie van de BNG is met de klant mee te bewegen. Dit wordt gedaan door met diensten op maat in te spelen op de veranderende behoeften van de klanten. De financiële diensten omvatten kredietverlening, advies, betalingsverkeer, elektronisch bankieren en vermogensbeheer en gebiedsontwikkeling. De BNG participeert ook in publiek-private samenwerking.
Risico’s
De BNG is na de Staat één van de grootste emittenten van Nederland. Het door de bank uitgegeven schuldpapier heeft een credit rating AAA van Moody’s, en AA+ van Standard & Poor’s en AA+ van Fitch.
Afbreukrisico van geen deelname
N.v.t.
Alternatieven voor geen deelname
N.v.t.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname door de aandeelhouders. Dit zijn uitsluitend overheden.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Als aandeelhouder: wethouder G.M.J. Jeucken.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.
Financieel belang
De Staat is houder van de helft van de aandelen. De andere helft is in handen van gemeenten, provincies en een hoogheemraadschap.
De gemeente Geldrop-Mierlo bezit 30.186 aandelen à nominaal
€ 2,50 (totaal € 75.465,-).
De dividenduitkering is afhankelijk van de resultaten. Hierbij streeft de BNG niet naar een maximaal, maar naar een redelijk rendement op het eigen vermogen.Het dividend wordt jaarlijks uitgekeerd en heeft betrekking op het voorafgaande boekjaar.
2017
49.505
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Eigen vermogen
4.486.000.000
4.953.000.000
Vreemd vermogen
149.514.000.000
135.072.000.000
Resultaat boekjaar
369.000.000
393.000.000
Vennootschappen en coöperaties
Breedband Regio Eindhoven
BV Breedband Regio Eindhoven te Eindhoven
Doel en openbaar belang
Het verwerven, exploiteren, doen beheren en het beschikbaar stellen van een glasvezelinfrastructuur in de regio Eindhoven voor bedrijven, organisaties en instellingen voor hun eigen gebruik of het beschikbaar stellen van capaciteit aan derden voor niet commerciële doeleinden.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
De aanleg van een glasvezelinfrastructuur draagt bij aan de "verglazing" van Geldrop-Mierlo, waardoor communicatie en uitwisseling van gegevens via de digitale snelweg sneller en eenvoudiger wordt.
Veranderingen en ontwikkelingen
N.v.t.
Risico’s
Het betreft een besloten vennootschap. De financiële positie is solide. Risico's zijn beperkt o.a. omdat de BV geen personeel in dienst heeft en onze gemeente voor nog geen half procent participeert in het maatschappelijk kapitaal. De werkzaamheden kunnen ook door commerciële, concurrerende partijen worden uitgevoerd, waardoor er altijd een risico blijft bestaan.
Afbreukrisico van geen deelname
Gelet op de hoogte van de participatie is het afbreukrisico bij geen deelname gering.
Alternatieven voor geen deelname
N.v.t.
Bestuurlijke betrokkenheid
Via de algemene vergadering van aandeelhouders
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Wethouder G.M.J. Jeucken woont namens de gemeente Geldrop-Mierlo de algemene vergadering van aandeelhouders bij.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Jaarlijks bij de begroting en jaarrekening.
Financieel belang
De gemeente Geldrop-Mierlo heeft 95.000 aandelen van € 1,- per stuk.
Het dividend wordt incidenteel uitgekeerd
2017
0
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
voorlopig
Eigen vermogen
4.207.261
4.331.435
Vreemd vermogen
669.763
1.364.344
Resultaat boekjaar
-/- 40.754
124.174
Verbonden partijen
Stichtingen en verenigingen
Stichtingen en verenigingen
Veiligheidshuis Brabant Zuidoost
Stichting Veiligheidshuis Brabant Zuidoost te Helmond
Doel en openbaar belang
Het veiligheidshuis Brabant Zuidoost is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, (justitiële) overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het doel is de verbetering van veiligheid en leefbaarheid in de 21 gemeenten in Brabant Zuidoost. Het is van belang om onderscheid te maken tussen het Veiligheidshuis als professionele netwerkorganisatie en het Veiligheidshuis als facilitator voor ketenpartners. Het landelijk kader richt zich specifiek op het veiligheidshuis als netwerkorganisatie van verschillende partners in de zorg-, de strafrechtketen en gemeenten, gericht op een ketenoverstijgende persoons-, systeem- en gebiedsgerichte aanpak van, of advisering rondom, complexe problematiek. In de rol van facilitator biedt de netwerkorganisatie aan ketenpartners de mogelijkheid om werkplekken te huren in een kantoor. Het Veiligheidshuis Brabant-Zuidoost is in de kern een smalle organisatie. Haar professionaliteit ligt op het gebied van procesregie, advisering en informatievoorziening.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
De kracht van het veiligheidshuis is een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties om problemen op het gebied van veiligheid beter aan te pakken. Daarbij behouden alle partners hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden.
Problemen worden in een mix van preventie, repressie en zorg aangepakt. Zo wordt geprobeerd potentieel grote problemen klein te houden. De casussen worden aangepakt middels de werkwijze Casus Op Maat.Veranderingen en ontwikkelingen
In 2014 heeft het Veiligheidshuis definitief de weg ingeslagen van het richten op bepaalde doelgroepen naar het voeren van procesregie op complexe casuïstiek de methode van Casus op Maat (COM-zaken). Daarvoor vormen de uitgangspunten van het Landelijk kader Veiligheidshuizen de basis. In de strategische agenda van het Veiligheidshuis (vastgesteld in oktober 2014) is er aandacht voor de verbinding tussen de lokale zorg/sociale keten en de meer centrale georganiseerde strafketen. In 2016 is de rechtsvorm gewijzigd en is de Stichting Beheer en Exploitatie veiligheidshuis Brabant Zuidoost opgericht. Besloten werd om hierin deel te nemen.
In 2017 is verder gegaan met de methodiek Persoonsgerichte Aanpak (PGA) voor een effectieve aanpak van hotshots (kopstukken/-sleutelfiguren). Deze systeemaanpak richt zich op daders van HIC-feiten, problematische jeugdkopstukken en andere personen die via de driehoek als veiligheidsprobleem zijn aangewezen.
Ook vonden er in 2017 in het veiligheidshuis casusoverleggen plaats m.b.t. Radicalisering. Dit overleg is beschikbaar voor ondersteuning, advies en COM-zaken voor de schaalgrootte Oost Brabant voor wat betreft signalen/cases met betrekking tot radicalisering.
Na de samenvoeging van de twee veiligheidshuizen in de regio is besloten om naar een verdeelsystematiek te gaan.Risico’s
Alle 21 gemeenten uit de regio nemen deel aan de Stichting veiligheidshuis en dragen daaraan bij. De meerwaarde van het veiligheidshuis wordt door sommige gemeenten in twijfel getrokken, het risico bestaat dat één (of meerdere) van de gemeenten zullen afhaken.
Afbreukrisico van geen deelname
Er kan dan geen gebruik worden gemaakt van de voordelen die het Veiligheidshuis kan bieden, zoals informatie, expertise en menskracht. Bepaalde organisaties hebben ook aangegeven geen capaciteit te hebben om deel te nemen aan overlegstructuren in alle afzonderlijke gemeenten.
Alternatieven voor geen deelname
De gemeente moet dan zelf meer regelen en kan geen beroep meer doen op inbreng van bepaalde maatschappelijke instanties en strafrechtpartners.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname door de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Samenwerking met politie, maatschappelijke en justitiële organisaties.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
In 2017 werden de gemeenten die behoren tot het basisteam Dommelstroom vertegenwoordigd in het Dagelijks bestuur: voorzitter: burgemeester P. Verhoeven (Heeze-Leende) en wethouder C.E.P. van Brakel (gemeente Nuenen c.a.).
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.
Financieel belang
2017
Gemeentelijke bijdrage
9.286
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
De beide centrumgemeenten (Eindhoven en Helmond) zijn verantwoordelijk voor de financiële jaarrekening, ieder voor hun subregio (regio Eindhoven en Peelregio). Geldrop-Mierlo valt onder de Peelregio.
Stichtingen en verenigingen
Bureau Inkoop- en aanbestedingen Zuidoost Brabant (BIZOB)
Stichting Bureau Inkoop- en aanbestedingen Zuidoost Brabant (BIZOB) te Oirschot
Doel en openbaar belang
Inkoopuitgaven maken een groot deel uit van de jaarlijkse begroting. Door samenwerking kunnen gemeenten hun inkoop professionaliseren. Daarnaast vertaalt de kwaliteit van inkoop zich direct in de kwaliteit van producten, diensten en werken. Integer en efficiënt inkopen heeft een positieve uitstraling naar burgers, het bedrijfsleven en de eigen medewerkers. Goed ingerichte inkoopprocessen vergroten het vertrouwen van de samenleving in de manier waarop gemeenschapsgeld wordt besteed.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
De gewijzigde Aanbestedingswet 2012 (Aw 2012) laat voldoende ruimte over om eigen beleid te voeren op het gebied van inkopen en aanbesteden. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid waarborgt de naleving van wet- en regelgeving, een doelmatige inkoop en bestuurlijke integriteit. Het inkoopbeleid gaat uit van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur: openheid, objectiviteit en zorgvuldigheid. Door gebruik te maken van objectieve voorwaarden, kunnen gemeenten de keuze voor een leverancier verantwoorden. Deze helderheid biedt ook voordelen voor ondernemers, die weten waar ze aan toe zijn.
Veranderingen en ontwikkelingen
De Aw 2012 vormt samen met het Aanbestedingsbesluit en de Gids Proportionaliteit het wettelijk kader voor alle inkopen en aanbestedingen, ook onder de Europese aanbestedingsdrempels. In april 2014 zijn de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen gepubliceerd welke uiterlijk in april 2016 in de Aw 2012 moesten zijn opgenomen. Een wetsvoorstel hiertoe is op 1 juli 2016 in werking getreden. We noemen hier twee belangrijke wijzigingen. Allereerst de verplichting voor aanbestedende diensten om vanaf 1 juli 2017 digitaal aan te besteden. De verwachting is dat hierdoor de administratieve lasten dalen. De tweede wijziging die we willen noemen is de mogelijkheid meer flexibiliteit in de aanbestedingsprocedure toe te passen waardoor vraag en aanbod meer op elkaar afgestemd kunnen worden en opdrachten efficiënter in de markt kunnen worden gezet.
Risico’s
Door deel te nemen aan BIZOB wordt het risico op juridische procedures door onjuiste inkoop- en aanbestedingstrajecten verkleind.
Afbreukrisico van geen deelname
De aansluiting bij BIZOB is een keuze voor continuïteit in organisatorische en personele zin voor de invulling van de inkoopfunctie. Naast het mislopen van de mogelijk gunstigere prijzen en/of hogere kwaliteit, ligt er een afbreukrisico op gebied van efficiencyverbetering, rechtmatigheid en een versterking van de expertise.
Alternatieven voor geen deelname
In plaats van aansluiting bij BIZOB kan ook gekozen worden voor het volledig intern invullen van de inkoopfunctie. Daarnaast kan een commercieel inkoopbureau worden ingehuurd om gelijksoortige ondersteuning te bieden.
Bestuurlijke betrokkenheid
Deelname door de gemeenten in Zuidoost-Brabant (behoudens Eindhoven, Helmond, Valkenswaard), Schijndel, Veghel en Uden en 3 samenwerkingsverbanden in Zuidoost-Brabant.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Twee personen uit cluster 2 (Dommelvallei+) aangedragen door die organisaties gezamenlijk t.w. burgemeester P. Verhoeven van Heeze-Leende en wethouder A. van Holstein van Waalre.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Incidenteel, afhankelijk van ontwikkelingen.
Financieel belang
Gebaseerd op aantal afgenomen dagen.
2017
2017: 4 dagen x 42 weken x € 550,- per dag
92.400
Incidentele inhuur
691
Totaal
93.091
Van het totaalbedrag wordt € 38.971 toegerekend aan Wmo incl. Jeugdzorg en € 19.916 aan Strabrecht College.
In 2017 is het bestemmingsresultaat 2016 van € 6.932,- uitbetaald
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Prognose
Eigen vermogen
645.523
666.145
Vreemd vermogen
513.495
575.176
Resultaat boekjaar
177.764
297.059
Verbonden partijen
Overig
Overig
Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE)
Naar de wettelijke bepalingen is de samenwerking in het stedelijk gebied Eindhoven geen verbonden partij. De gemeenteraad hecht er, gelet op het belang van de samenwerking, aan om deze samenwerking in deze paragraaf op te nemen.
Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE)
Doel en openbaar belang
In 2017 is de samenwerking in het stedelijk gebied Eindhoven geëvalueerd. Dit is mede de basis geweest voor de Samenwerkingsagenda Stedelijk Gebied Eindhoven 2018-2025. Het doel is om de welvaart en het welzijn in de SGE regio niet alleen te handhaven maar om deze verder uit te bouwen en te verstevigen.
Algemene visie op en beleidsvoornemens omtrent inschakelen van de verbonden partij
We beschouwen het Stedelijk Gebied Eindhoven als een city of villages, waarbinnen het goed toeven, wonen en recreëren is en waar volop plaats is voor ondernemen en werken. We gaan met elkaar samenwerken als "ware we één gemeente" op de thema's economie, wonen, voorzieningen & evenementen en op het verbindende thema ruimte.
Het Stedelijk Gebied Eindhoven vormt het hart van Brainport Eindhoven: een veelzijdig getalenteerd, ondernemende en kleurrijke regio met sterke karakters, waarin (hoog)stedelijke en dorpse kwaliteiten op unieke wijze gecombineerd worden.Veranderingen en ontwikkelingen
In 2013 werd een samenwerkingsconvenant afgesloten waarbij de focus lag op wonen en werken. In de nieuwe samenwerkingsagenda zijn deze onderwerpen uitgebreid met voorzieningen & evenementen en met het verbindende thema ruimte.
Risico’s
Samenwerking is meer dan alleen "nemen", het vraagt ook om "geven". Het zelfstandig opereren van de gemeente is in deze samenwerking geborgd, maar vraagt wel om afstemming met de andere deelnemende gemeenten.
Afbreukrisico van geen deelname
Het niet meedoen aan deze samenwerking zal er toe leiden dat de Brainport agenda wordt uitgevoerd, zonder dat wij daar als gemeente Geldrop-Mierlo de vruchten van plukken.
Alternatieven voor geen deelname
N.v.t.
Bestuurlijke betrokkenheid
De gemeenten participeren als zelfstandige gemeenten in deze samenwerking. Er is een bestuurlijk platform dat een coördinerende en strategische functie heeft. De inhoudelijke thema's worden in de verschillende portefeuillehoudersoverleggen belegd.
Bestuurlijke vertegenwoordiging
Zie bestuurlijke betrokkenheid.
Frequentie van terugkoppeling naar de raad
Jaarlijks worden de gemeenteraden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Regioconferentie. Daar worden de gemeenschappelijke kaders die de negen gemeenteraden aan de acterende bestuurders meegeven besproken. Daarnaast is in de samenwerkingsagenda opgenomen dat het bestuurlijk platform met raadsleden en griffiers verkent hoe de communicatie met en participatie van de gemeenteraden optimaal vorm gegeven kan worden.
Financieel belang
Hieronder is een opsplitsing van het totaalbedrag weergegeven via de deelproducten.
2017
secretariaat:
16.366
Rijk van Dommel en Aa
15.000
Urgentieregeling
12.045
Programmering bedrijventerreinen:
- Eindhoven
- Veldhoven88.208
102.792Regionale adviescommissie detailhandel
883
Kennisontwikkeling wonen
3.230
Totaal
238.524
Vermogenspositie en resultaat boekjaar
2016
2017
Eigen vermogen
N.v.t.
N.v.t.
Vreemd vermogen
N.v.t.
N.v.t.
Resultaat boekjaar
N.v.t.
N.v.t.